Shiatsu-therapie

Shiatsu-therapie
In het kort leg ik het meestal uit als volgt. Bij acupunctuur worden naalden gebruikt op punten. Daar waar een acupuncturist zijn naalden zet, gebruik ik mijn duimen, vingers en handen.

In het lichaam lopen meridianen. Deze worden ook wel energiebanen genoemd. Er kunnen blokkades ontstaan op deze banen. Dit kan weer ziekte veroorzaken. Door specifieke punten te behandelen kan de blokkade oplossen en hierdoor kan het lichaam weer herstellen. Hierdoor kunnen klachten verminderen of helemaal oplossen.

Tong- en polsdiagnose

Op de tong zijn allerlei patronen te zien die je kunt koppelen aan de TCM. Zoals je op het plaatje ziet kun je alle orgaansystemen terugvinden op de tong.

Als de tong bijvoorbeeld rood is op een specifieke plaats betekent dit dat er hitte zit in een orgaan. Als de tong heel bleek is betekent het dat er ofwel een tekort is aan warmte ofwel iets mis is met het bloed. De tong kan ook gezwollen zijn, er kan een bepaalde aanslag op zitten en er kunnen een soort scheurtjes ontstaan op de tong. Zo zijn er allerlei factoren die veel informatie geven over hoe het lichaam op dat moment werkt. Hieruit kan ik afleiden of en wat voor disbalans er in het lichaam zit.

Een gezonde tong is roze van kleur, is niet gezwollen maar “past goed in de mond” en heeft een licht wit beslag.

Op de pols kun je ook alle orgaansystemen terug voelen. Er zijn 12 hoofdmeridianen. Op beide polsen kun je 3 posities oppervlakkig voelen en 3 in de diepte. Dit geeft dus precies de hoofdmeridianen weer. Er zijn allerlei dingen terug te voelen. De pols kan heel sterk zijn maar ook zwak, de pols kan heel strak zijn als een gitaarsnaar, het kan snel zijn en langzaam en ga zo maar door. Met veel training kun je heel nauwkeurig vertellen welk orgaansysteem uit balans is waardoor klachten kunnen ontstaan.

Wanneer iemand voor een behandeling komt, stel ik een diagnose op basis van tong- en polsdiagnose en koppel ik dit aan de klachten waaraan iemand behandeld wil worden. De eerste behandeling ben ik langer bezig met een intakegesprek omdat ik het hele lichaam in kaart wil brengen. De Chinese Geneeskunde bekijkt het lichaam namelijk vanuit een holistische visie. Er wordt naar het hele lichaam gekeken. 

Afhankelijk van hoe lang de klachten al bestaan en de aard zijn een aantal behandelingen nodig. Meestal kan ik na de eerste behandeling wel een inschatting maken. Vaak houd ik 4 behandelingen aan en evalueer ik daarna hoe het gaat met de (hoofd)klacht. Na 4 behandelingen kun je namelijk vaak wel zien of er nog meer behandelingen nodig zijn of dat er misschien kan worden gedacht aan een andere behandelvorm.

Meestal werk ik met diverse behandelvormen tegelijk. Bij darmproblemen is de voeding bijvoorbeeld heel belangrijk naast behandeling. Fytotherapie (kruidengeneeskunde) versterkt de behandeling enorm en bij bepaalde disbalans werkt de combinatie van behandeling en kruiden het beste. Uiteindelijk laat ik de beslissing bij de cliënt. Ik geef de mogelijkheden aan en zelf kun je het beste bepalen wat jou aanspreekt qua behandelvorm.