Voedingsadvies

5 ELEMENTEN VOEDING

Ik ben opgeleid tot diëtist en heb me vervolgens gespecialiseerd in voeding volgens de 5 elementen. In mijn praktijk werk ik met een combinatie van 5 elementen voeding en westers voedingsadvies. De 5 elementen zijn onderdeel van de Chinese Geneeskunde en dit is ook de basis van shiatsu-therapie. Het gaat om de elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Lees op de pagina 5-elementen verder voor meer informatie.

VOEDINGSADVIES

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een algemeen- en een therapeutisch voedingsadvies. Wanneer er geen klachten zijn kan een algemeen advies worden gevolgd en kan volgens de seizoenen worden gegeten. Indien er klachten zijn is het echter belangrijk om eerst een diagnose te stellen vanuit de Traditionel Chinese Medicine (TCM). Op de pagina over shiatsu-therapie leg ik meer uit hoe ik tot een diagnose kom.
Het stellen van een diagnose zorgt ervoor dat het voedingsadvies volledig wordt afgestemd op jou lichaam en klachten. Het wordt een persoonlijk en therapeutisch voedingsadvies. Het advies is geen dieet. Het is een andere manier van eten. Het kan veranderen na verloop van tijd en gaat ook mee met de seizoenen. Voor mij is het belangrijkste van voeding, dat je door middel van je voeding zelf invloed hebt op je lichaam. Je kunt jezelf dus behandelen!

Voeding heeft een sterke invloed op het lichaam en in de oosterse geneeskunde wordt voeding dan ook gezien als medicijn. Voor vrijwel elke diagnose die ik met shiatsu-therapie stel, kan een gericht voedingsadvies worden gegeven.

WANNEER VOEDINGSADVIES

Ik geef onder andere voedingsadvies voor:
– Meer bewustzijn en kennis over gezonde voeding.
– Het verkrijgen van meer energie.
– Je fitter te voelen.
– Het aanleren van een gezondere levensstijl.
– Hulp bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht.

Daarnaast kun je denken aan diverse lichamelijke klachten zoals:
– Darmklachten zoals obstipatie, diarree en prikkelbare darm syndroom.
– Maagklachten.
– Huidklachten zoals acne of eczeem.
– Gewrichtsklachten en artrose.
– Problemen met de luchtwegen zoals astma.
– Vermoeidheid of burn-out klachten.

Verder nog een aantal specifieke vrouwenklachten:
– Menstruatieklachten zoals PMS, het optimaliseren van de cyclus door het bloedverlies te verminderen of juist te vermeerderen bij weinig bloedverlies.
– Verminderde vruchtbaarheid en moeilijk zwanger worden.
– Overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

Je kunt kiezen voor alleen voedingsadvies maar het is ook te combineren met andere therapievormen. Het voedingsadvies kan hierbij ondersteunen maar hiermee kunnen ook in de toekomst klachten worden voorkomen. Het hangt sterk van de klacht af of alleen voeding het verschil kan maken. Soms zit een klacht zo diep dat er ook andere behandelvormen gewenst zijn.

Een afspraak voor voedingsadvies duurt de eerste keer een uur. Daarna hangt het van jou af of je het prettig vind om vaker contact te houden of niet. Mijn ervaring is dat er vaak nog 1 of 2 consulten nodig zijn om ervoor te zorgen dat je op lange termijn met 5 elementenvoeding aan de slag kunt.

BLOEDONDERZOEK

Als diëtist ben ik aangesloten bij Pro-Health die zeer uitgebreid bloedonderzoek kunnen doen. Hier kan onder andere worden gedacht aan voedselovergevoeligheid en intoleranties. Dit onderzoek kan worden gedaan zonder verwijzing van een huisarts.

Wanneer kun je denken aan een voedselovergevoeligheid of intolerantie?
De test op voedselovergevoeligheid wordt door vele artsen ingezet bij onduidelijke therapeutische klachten die kunnen duiden op een voedselovergevoeligheid. Enkele voorbeelden zijn:
– Ziekte van Crohn
– Diarree
– Obstipatie
– Colitus ulcerosa
– Maagzuur, maagzweer (ulcus), hernia diaphragmatica
– Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)
– Hoofdpijn/Migraine
– Reumatische problemen
– Autisme
– ADHD
– Overgewicht/ondergewicht
– Huidproblemen: eczeem, psoriasis etc.

Werkwijze en kosten:
Je kunt in de praktijk de benodigde spullen ophalen voor het laboratoriumonderzoek. Je gaat hiermee naar een laboratorium, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de prikpost bij de huisarts. Hier laat je bloed afnemen. De buisjes met bloed stuur je in een speciale envelop per post naar Pro-Health. Zij doen het bloedonderzoek. Zodra ik de uitslag binnen heb, neem ik contact met je op voor een afspraak. De ervaring leert dat een afspraak van 45-60 minuten nodig is om uitleg te geven hoe je het beste om kunt gaan met het vermijden van de voedingsmiddelen waarvoor jij overgevoelig bent. Bij sommige testen krijg je een uitgebreid rapport mee naar huis. Hierin staat veel informatie over de voedingsmiddelen waarvoor jij overgevoelig bent.

Testen op voedselovergevoeligheid:
– ImuPro Screen (test op 22 allergenen): 55 euro (inclusief medische verwerkingskosten)
– ImuPro Screen+ (test op 44 allergenen): 100 euro (inclusief medische verwerkingskosten)
– ImuPro Basic (test op 90 allergenen): 145 euro (inclusief verwerkingskosten en uitgebreid rapport)
– ImuPro Complete (test op 270 allergenen): 350 euro (inclusief verwerkingskosten, uitgebreid rapport met, individuele aanbevelingen en recepten)

Klik hier om informatie op te vragen over de mogelijkheden van deze onderzoeken. Op de site van Pro-Health staat meer informatie.