Fytotherapie
Kruidengeneeskunde of fytotherapie is al eeuwenoud. Al in de Middeleeuwen was er veel informatie beschikbaar waarmee allerhande kwalen kon worden behandeld met planten. Later waren er diverse invloeden die ervoor hebben gezorgd dat deze informatie vrijwel geheel verdwenen is in het Westen. Zelf vind ik het fascinerend hoe “onkruid” ons zoveel kan helpen in onze fysieke en mentale gezondheid. Vaak groeien onze geneesmiddelen gewoon in onze eigen tuin.
Omdat ik met Chinese Geneeskunde werk, zou je misschien verwachten dat ik ook Chinese kruiden zou gebruiken. Toch heb ik gekozen voor Westerse kruidentherapie. In de TCM is het namelijk heel belangrijk om voeding, dus ook kruiden, te gebruiken die “in het seizoen” verkrijgbaar zijn. Je gebruikt datgene wat op dat moment in jou omgeving groeit. Dan is het voor mij ook heel logisch dat de kruiden die om ons heen groeien voor ons bestemd zijn. Dit nog los van het feit dat je dan geen Chinese kruiden hoeft in te voeren wat milieutechnisch ook niet zo gunstig is en dat Chinese kruiden regelmatig flink bespoten worden met pesticiden. Genoeg reden voor mij om te kiezen voor kruiden die in onze eigen omgeving groeien. In mijn opleiding worden Westerse kruiden bekeken vanuit de Chinese Geneeskunde. De diagnose die via de tong en pols wordt gesteld kan ook worden uitgerold in de kruidengeneeskunde. Het fijne van fytotherapie is, dat je tussen de behandelingen met shiatsu, voeding, chi nei tsang door ook “behandeld” wordt.
Ik werk vaak met tincturen maar soms is thee ook een goede optie. Tinctuur is een oplossing van kruiden in alcohol. Hiervan neem je, meestal 3 maal per dag, een bepaald aantal druppels. Je kunt de druppels het best innemen in wat (heet) water en voor de maaltijd innemen. Ook kun je ze in thee innemen. Zoethout- en venkelthee vergroten de opname van de kruiden.
Kruidengeneeskunde is overigens iets anders dan homeopathie. Bij homeopathie wordt ook zo’n kruidenoplossing gemaakt maar deze wordt vervolgens sterk verdund. Dit werkt weer op andere lagen in het lichaam. Omdat er altijd verschillende dingen spelen in ons lichaam en onze geest, werk ik met kruidencomplexen. Zo kun je het lichaam met diverse kruiden bijsturen en kun je bijvoorbeeld de “bijwerkingen” van het ene kruid weer verminderen met het andere kruid. Zo kom je uiteindelijk tot de beste balans.